90’s kid

Mode | november 2015

Mikaela Höök vill att hennes design ska bidra till att skapa ett mer jämställt samhälle där kvinnor får lov att synas, höras och äga. Vi pratade visioner och inspiration inför hennes första kollektion. 

Kan du med fyra meningar berätta för oss om din design?
– Det är ett handgjort klädmärke där allting tillverkas av mig, från den första idén till mönster, tillverkning och de målade trycken. Det är enkla plagg men med tryck och detaljer som gör dem unika. Det är kläder för de som älskar att synas och med min design vill jag förmedla att man ska våga sticka ut och bli accepterad av samhället oavsett vilken person man är eller vill vara. Med mitt märke vill jag också kämpa för ett jämställd samhälle där kvinnor får lov att synas, höras och äga.
Finns det någon speciell tanke bakom att många av dina kläder har tryck som refererar till bröst?
– Ja, jag har aldrig förstått och kommer nog aldrig att förstå det här med att kvinnor inte får visa sina bröst precis som män får. Därför vill jag med mina kläder förmedla en ärlighet över att det faktiskt bara är ett par bröst. Mina toppar ska spegla ett samhälle där kvinnor och män behandlas lika.
Du handmålar alla dina t-shirtar. Hur lång tid tar det att producera ett plagg?
– Oj, jag har aldrig tagit tid på hur lång tid just en t-shirt tar då jag alltid syr upp flera åt gången. De målade trycken tar minst en timme, lite olika beroende på motivet. Så vad ska vi säga, en topp med tryck tar ungefär tre timmar om allt går som det ska. Sist när jag tillverkade en topp och näst intill var färdig fick jag en droppe färg där det inte skulle vara, så då var det bara att kasta hela toppen och börja om från början eftersom färgen inte går att tvätta bort.
Vad skulle du säga är din största inspirationskälla?
– Jag inspireras av så otroligt mycket, det kan vara allt från människor på gatan, ett träd i skogen som är format på något estetiskt sätt, samhället eller instagrambilder. Men främst Londons underground streetstyle, Miley Cyrus och människor som vågar sticka ut.

Jag kan inspireras av trender, men kommer alltid att hålla mig till min bild av min design och det jag själv tycker om.

Hur ser du på att följa trender? Tror du att du kommer utveckla ditt bildspråk efter rådande trender?
– Jag kommer aldrig att designa kläder som jag själv inte gillar eller kan bära bara för att det är en trend just då. Jag kan inspireras av trender, men kommer alltid att hålla mig till min bild av min design och det jag själv tycker om. Trender kommer en dag och kan vara ute nästa, därför tycker jag att det är otroligt viktigt att hitta sin egen stil som man kan experimentera med tillsammans med olika trender som gäller.
Hur ser dina drömmar och mål ut för din design?
– Jag vill självklart växa som designer och nå ut med mina kläder och mina tankar till så många människor som möjligt. Jag kommer snart att öppna min egen webbshop och jobbar nu för fullt med marknadsföring för att nå mina drömmar om att ha ett väletablerat klädmärke. Jag har tänkt att ta min design internationell eftersom jag tror att den fungerar ännu bättre i till exempel London, där det är mer accepterat att sticka ut och klä sig som man vill än vad det är här i ”lagom” Sverige. 

 

Mikaela Höök finns tillgängligt på ELLUI Salon och Webshop