Kjolen i fokus – Crossdressing

Mode | oktober 2013

Kläder som anses vara könsbundna har existerat under lång tid i västvärlden. Däremot har vad som ansetts vara manligt och kvinnligt ständigt förändrats.

Det mode som existerade på franska hovet under Ludvig XIV regeringstid skulle idag av många anses vara omanligt då män enligt norm i vårt samhälle inte bär rosetter, vissa färger, sammet, högklackat och så vidare. Det finns även andra historiska perioder som vi kan göra nedslag i. Under 1620-talets London var crossdressing ett fenomen där kvinnor och män lekte med sina identiteter genom sin klädsel. Däremot ska det påpekas att det genom historien alltid kritiserats när män och kvinnors klädsel blivit för lika. Androgynt utseende genom stil har ofta ansetts utmana den biologiska ordningen mellan könen, och som följd till det även den sociala hierarkin. Vilket i sin tur ligger som orsak till den moralpanik som ofta uppstått. Androgynt utseende är idag inte ett helt okänt fenomen. Kvinnor som klär sig i manligt konnoterade kläder är mycket vanligt, däremot är det inte ett lika accepterat fenomen hos män. Kvinnor i väst använder byxor lika frekvent som män gör. Men män använder ytterst sällan det ”feminina” plagget kjol. I många andra delar av världen är kjol ett vanligt plagg även hos män. Men som alltid finns det människor som försöker bryta normer och ideal. Stora designers som Jean Paul Gaultier och Marc Jacobs har banat väg för crossdressing. Redan för 30 år sedan designade Gaultier en kjol för män och han har fortsatt att leka med könsroller genom sin design. Ett exempel var när den manliga modellen Andrej Pejic bar en bröllopsklänning på Gaultiers haute couture visning 2011. Marc Jacobs har både i sina kollektioner samt i sin egen klädstil brutit mot könsnormer genom att bära kjol liksom klänning. Men det är inte bara designers som använt sig av plagget kjol utan även David Beckham och Kanye West. Att kjolen fortfarande är ett plagg som förknippas med kvinnor är tydligt, men kanske kommer vi se en förändring då det hela tiden ruckas på vad som anses vara feminint och maskulint. När kända personer använder sig av vissa plagg blir det mer accepterat och normaliserat vilket kanske bidrar till att vi om 15 år inte kommer vända på våra huvuden om vi ser en man i minikjol.

Foto: Picture 1: From the book The culture of fashion, Breward, photographed by Anette Hagelin. Picture 2: Topshop